Waarom duurt het zolang voordat ik verbinding maak met het wifi-netwerk?

Je bent niet de enige met een wifi-probleem


Een troost als je weer gefrustreerd raakt over de trage wifi-verbinding: je bent niet de enige. Miljoenen anderen schijnen namelijk hetzelfde probleem te hebben.


Volgens onderzoekers aan de Tsinghua Universiteit en Tencent, ontwikkelaar van WeChat, zou het voor 15% van de wifi-gebruikers langer dan 5 seconden duren om verbinding te maken met het wifi-netwerk. Voor 5% zou het zelfs langer duren dan 10 seconden.


Problemen met het maken van een wifi-verbinding en de tijd die hiermee gepaard gaat, zijn volgens de onderzoekers gebruikelijk bij het huidige wifi-gebruik. Zo concludeerden zij dat 45% van de wifi-gebruikers problemen ondervinden bij het maken van een wifi-verbinding.


Hoe kan het dan dat verbinden mislukt?

Sommige van de redenen waarom het zo lang duurt om een wifi-verbinding te maken, zijn redelijk voor de hand liggend. Ze zijn bijvoorbeeld te wijden aan fouten van de gebruiker. Denk aan het invoeren van een fout wachtwoord (8%) of wanneer een gebruiker voor het verkeerde netwerk kiest (8%). 


Menselijke fouten zijn maar een klein percentage waarom een wifi-verbinding mislukt. Hoe zit het dan met die andere redenen?


Wanneer je verbinding maakt met het wifi-netwerk, kun je dit volgens de onderzoekers in vier fases indelen: scannen naar netwerken, connectie maken, authentiseren en het IP-adres verkrijgen. De onderzoekers ontdekten dat de eerste fase (de scan-fase) verantwoordelijk is voor het merendeel van de vertragingen.


Bij het zoeken naar een netwerk wordt er gezocht naar wifi-verbindingen die beschikbaar zijn. Om hiervan een lijst te maken, worden er verschillende gegevens gevraagd aan het netwerk. Is het antwoord hierop naar tevredenheid, dan worden de toegangspunten toegevoegd aan de lijst met beschikbare wifi-netwerken.


Duurde het verbinden met de wifi langer dan 15 seconden, dan lag de oorzaak hiervan vaak bij de scan-periode. Zoín 40% hiervan had namelijk een scantijd van 11.6 seconden of zelfs hoger. De mogelijke reden, volgens het onderzoek, is dat het ëantwoordí van het netwerk niet gehoord wordt door bijvoorbeeld je smartphone (of ander toestel waarmee je verbinding probeert te maken), waardoor het gehele proces weer vanaf het begin gestart moet worden. In een rumoerige situatie kan het zelfs zo zijn dat die cirkel zelfs meerdere keren herstart moet worden, waardoor de verbindtijd steeds verder uitgerekt wordt.Kan er niet iets aan gedaan worden?

Simpel....maak maar eens een afspraak met ons....